Защото нашата помощ е от значение: Историята на малкото-голямо чудо Ния


baby-g0cc225f5a_1280.jpg

Раждането на дете в семейството осмисля целия живот на неговите родители и затваря кръга на любовта в дома. Ето защо, когато преди около 3 години Ева разбира, че е бременна щастието в нейния новоизграден дом в град Пловдив придобива пълнота и нови очаквания. Следващите месеци протичат леко, а бебето се развива нормално. И така до влизането на Ева в шестия месец на бременността.

Тогава се случва нещо, което предопределя бъдещето на майката и бебето. Ева получава силни болки и няколко часа по-късно в УМБАЛ „Пловдив” преждевременно се ражда и нейното трепетно чакано дете.

***

Това е историята на Ния – мъничето, събиращо се в две шепи при раждането си, което обаче има великанска воля за живот. Нейният случай е един от хилядите, за които можем да кажем защо нашата помощ е от значение. Защото ако не беше нашата подкрепа като активисти на Дженерали и THSN, както и усилията на партньорите ни от фондация “За Нашите Деца”, развитието на Ния щеше да е възпрепятствано.

***

Миниатюрното момиченце се ражда с множество диагнози – проблеми със зрението, гастроентерологични нарушения, хидроцефалия и други. В следствие на това при детето се наблюдава намалена двигателна активност, липса на апетит и повишен тонус на мускулите на крайниците.

Ния наддава толкова бавно килограми, че когато навършва 6 месеца, все още тежи колкото едно 3-месечно бебе. За този кратък период тя минава през редица лекарски кабинети и специалисти, докато накрая стига в центъра “За деца и родители” на фондация “За Нашите Деца” в Пловдив. Рехабилитаторът Стоян Николов изготвя индивидуална  програма, с която развитието на Ния да се ускори и да се предотврати появата на усложнения. Към този момент за нея съществува риск да остане напълно неподвижност. Що се отнася до емоционалното й развитие, лекарите се опасяват, че тя не би могла да изпитва емоции.

„В началото Ния трудно контролираше главичката си, не можеше да стои в седнало положение, а оставена по корем изпитваше дискомфорт и дори болка. Поради влошеното си зрение, тя трудно фокусираше какъвто и да е предмет. Имаше храносмилателни проблеми, с което наддаването на ръст и на килограми изглеждаше още по-трудна задача”, споделя Стоян Николов.

След няколко месеца упорита работа двигателните умения на момиченцето се подобряват и то започва да седи. По време на една от сесиите Стоян установява, че някои конкретни упражнения от рехабилитацията карат Ния да се усмихва. Специалистът отбелязва нов успех – Ния може да изпитва емоции.

С навършването на една година Ния вече преживява много по-малко спазми, а Стоян си поставя все по-големи цели в развитието на момиченцето. Той започва да я вертикализира и да съчетава редовните упражнения с нови, които да подобрят координацията й. През цялото време той подкрепя както Ния, така и нейните родители, обучавайки и тях на специални техники, с които да тренират у дома и да й осигуряват необходимата ежедневна доза стречинг.

Днес Ния е на 2 години. Тя е диагностицирана с детска церебрална парализа. Също така тя е истинско вдъхновение заради заразителната си, неистова жажда за живот. Нейното състояние изисква рехабилитация за цял живот, но въпреки това Ния се бори всеки ден да живее истински и пълноценно.

***

Всеки може да помогне на децата в нужда, за които се грижат специалистите от Фондация "За Нашите Деца". Ако вие искате да дарите в подкрепа на деца без родителски грижи, деца със специални нужди в развитието, семейства в неравностойно социално положение, родители на новородени деца в риск от изоставяне и на приемни родители и техните деца, научете как можете да го направите тук.