Защото нашата помощ е от значение: Заедно, макар и разделени


family-gd0cec656c_1280.jpg

За някои двойки, които имат неразбирателство помежду си, любовта и децата могат да бъдат единствената необходима спойка за връзката им. Това било и очакването на Мариана и Петър, които преди 4 години решават да създадат семейство, а скоро след това се ражда и синът им Александър.

С течение на времето обаче двамата родители разбират, че любовта им към детето и грижите за него не са достатъчни, за да бъдат заедно. Дори нещо повече – именно разбирането за начина, по който двамата искат да се отглежда детето, се оказва основното разминаване между тях. Следва тежък период, изпълнен с болка и разправии, преди да решат да се разделят.

***

Това е историята на Александър, който става най-големият потърпевш от тежките спорове и раздялата на родителите си. Но в крайна сметка те намират път един към друг в името на детето. Тяхната история е една от многото, за които можем да кажем защо нашата помощ е от значение. Защото ако не беше подкрепата ни като активисти на Дженерали и THSN, както и усилията на партньорите ни от фондация “За Нашите Деца”, Александър нямаше да има шанс да израсне в спокойна среда.

***

А всичкото огорчение остава не само в съзнанието на Мариана и Петър, но и на малкия Александър. Родителите вземат решение да се разделят. Въпреки формализирането на раздялата, ситуацията не става по-спокойна нито за родителите, нито за детето. Комуникацията между тях се влошава и дори изчезва – нещо, което няма как да остане незабелязано и непреживяно от самото детето.

И така почти 4 години, които се превръщат в мъчителен период на болка и огорчение, в който най-близките на едно дете се превръщат във врагове и не успяват да намерят общ език. 

„Мамо, разцепената на две кола продължава ли да се движи или спира да съществува?”. Това е въпросът на Александър, който кара Мариана и Петър да разберат, че е време да загърбят проблемите си. И да потърсят път един към друг в името на детето.

В края на 2021 година на фона на всички съдебни дела и конфликти по между им, те търсят помощта на отдел “Закрила на детето”, споделяйки конфликтната ситуация, в която се намират.

След първата стъпка родителите стигат до психолога на центъра за обществена подкрепа “Щастливо детство” на фондация “За Нашите Деца”. Майката и бащата първоначално започват с индивидуални срещи с нея. По време на тях всеки от двамата има възможност да излее натрупаните емоции, да сподели своята гледна точка и да изкаже притесненията си.

Следват и първите общи срещи между Мариана и Петър “в името на детето”. Първоначално прогресът се изразява в простички неща, като правила на срещите, така че те да не се превърнат от психологическо консултиране в съдебна зала за спор. Първата среща трябва да започне в един прекрасен ден в 16:30ч. и трябва да свърши в 17:30.

Постепенно двамата родители се научават как да общуват, мислейки преди всичко за нуждите на детето, учат се как да разделят действителността и събитията от съдебната зала с реалността в кабинета, където се провеждат медиираните срещи между тях. Мариана и Петър се учат как фокусът да бъде „тук и сега”, а не в миналото и събитията, които не могат да променят.

Двамата не пропускат нито една от договорените сесии, а само няколко месеца след първата среща идват и положителните резултати. Родителите се договарят за срещите с детето си и дори започват да прекарват време тримата заедно. Включително да планират и общ рожден ден за детето си.

А каква е промяната за Александър? Родителите споделят, че детето им е станало много по-спокойно, че самите те са се успокоили. Какво ще се случи със семейството, предстои да разберем. Но Мариана и Петър са едно от живите доказателства, че можем да сме заедно, макар и разделени…в името на едно дете. 

***

Всеки може да помогне на децата в нужда, за които се грижат специалистите от Фондация "За Нашите Деца". Ако вие искате да дарите в подкрепа на деца без родителски грижи, деца със специални нужди в развитието, семейства в неравностойно социално положение, родители на новородени деца в риск от изоставяне и на приемни родители и техните деца, научете как можете да го направите тук.